Armprothese
Amputatie van arm of onderarm door ongeval, tumor of congenitale oorzaak.
Ook na replantaties zonder voldoende functie kan een prothese uitkomst bieden.

Technische werking
Een actieve armprothese kan mechanisch (lichaamskracht of lieren) of elektrisch (myo-elektrisch) gestuurd zijn. Bij een mechanische arm prothese wordt beweging overgebracht via trekbanden of kabels (bijv. borstband voor hefbare haak). Een myo-elektrische prothese zet spierspanning in de overgebleven biceps/triceps om in elektrische signalen die een gemotoriseerde hand of pols aansturen. Een handprothese kan bijvoorbeeld open/dicht gaan of vingers buigen met motoren, gevoed door accu’s.
Gebruikte materialen
Aluminium, titanale, koolstofvezel en kunststof voor de houder en structuren; siliconen voor cosmetische handschoenen en liners. Geavanceerde versies bevatten elektrische componenten (motoren, accu, sensoren) en micro-elektronica.
Voordelen
Een armprothese herstelt praktische functies (grijpen, tillen, manipuleren) en verhoogt de onafhankelijkheid bij dagelijkse taken. Voor de gebruiker geeft dit psychisch veel voldoening. Voor zorgverleners betekent het dat de patiënt (in samenwerking met ergotherapie) sneller vaardigheden kan herwinnen. Myo-elektrische systemen bieden hierin extra voordelen: de hand wordt elektronisch bediend zonder zware verstelbandage, waardoor fijnere bewegingen mogelijk zijn. Wel moeten gebruikers leren de spieren goed aan te spannen om de prothese te besturen, en is er extra onderhoud voor de elektronica.
